Bæredygtig kaffe

De seneste år har vi set en stigning i interessen for at leve mere bæredygtigt og ikke mindst hvordan, man kan tilpasse sine vaner i en verden, hvor forbruget stiger. Hos MoccaJoe går vi aktivt ind for at mindske vores Co2 aftryk. Det er blandt andet derfor, at vi sender ordrer ud i brugte papkasser og også grunden til, at mange af vores varer er på fjernlager, så vi kan bestille hjem alt efter efterspørgslen. Vi følger aktivt med i, hvilke forandringer der er nødvendige og hvordan vi kan være med til at gøre en forskel.

Det kan virke umuligt at tænke bæredygtigt med et produkt som kaffe, der kræver mange forskellige materialer og som ikke mindst efterlader et spild. Men det gælder blot om at tænke lidt anderledes og ud af boksen. I dette blogindlæg dykker vi lidt mere ned i, hvordan man kan brygge kaffe på en lidt mere bæredygtig måde. Vi håber, det er spændende læsning, som kan inspirere.

 

Kaffeproduktion

Kaffe kommer fra planter, som producerer bær, hvori bønnerne sidder. For at planterne gror, kræver det optimale forhold, såsom vind og vejr og ikke mindst vand. Som med så meget andet landbrug kræver det også nogle midler til at gro og det er, som bekendt, ikke det sundeste for miljøet. Mens nogle kaffeplanter står direkte i solen, gror andre i skygge for forskellige planter, så det vokser langsommere og tager lidt ekstra tid. Sidstnævnte metode giver dog også en rundere og bedre smag.

Der findes næsten ikke en produktionscyklus i verden, som ikke kræver meget vand, om end det er tøj, mad eller kaffe. Faktisk kræver det omkring 140 liter vand at producere blot en kop kaffe og mange af de lande, som producerer kaffen, er i vandmangel. Det er skræmmende læsning og kan måske give dårlig samvittighed for nogle, men hele dette indlæg handler om, at der bestemt er måder at minimere sit aftryk på.

 

Vejen til en grønnere kop kaffe

Et af de første og bedste skridt man kan tage, er at skifte til økologisk kaffe. Økologisk kaffe har en længere produktionscyklus, hvor der er taget mere hensyn til både produktionsprocessen og ikke mindst dem, der høster, vasker og laver kaffen om til dets færdige produkt. Hos MoccaJoe udvælger vi også kun den bedste, økologiske kaffe, som er produceret under de helt rigtige forhold og på den mest naturlige måde. Vores økologiske kaffe er også UTZ-certificeret, hvilket betyder, at det lige fra starten af produktionen til slutproduktet, er blevet til under miljøvenlige forhold. 

Dertil kommer også, at indpakningen af kaffen ofte er lavet af genanvendte materialer, så hele processen genbruger så meget som muligt. 

Når der skal brygges en god kop kaffe, kræver det naturligvis også ofte et filter. Papir er en af de mest brugte ressourcer i verden og tilblivelsen af dette, kræver naturligvis også vand, og i nogle tilfælde farve. Dog er der flere forskellige alternativer her, lige fra genbrugt papir til et stoffilter til et aluminiumsfilter, hvoraf de to sidste kan genbruges, så processen bliver grønnere.

Når vandet er løbet igennem og du står tilbage med en skøn kop kaffe, kan man også sagtens genbruge kaffegrumset. Faktisk kan det være rigtig god gødning til blomster og haven og med den rette kaffe, kan det endda bruges i ansigtsmasker som scrubs. Bare sørg for, at det er fintmalet kaffe, så det ikke eventuelt ridser huden. Prøv en simpel blanding af:

  • 1 spsk. kaffegrums
  • 1/2 tsk. honning
  • 1 spsk. vegetabilsk olie i flydende form

Bland ingredienserne sammen og påfør det i runde bevægelser. Lad det sidde på i et par minutter og vask det herefter af. Scrubben er nem at lave og du mindsker dit kaffespild.

 

Har du rester af din kaffe, behøver du heller ikke at smide den ud. Sæt den på køl og brug det i en lækker, velsmagende iskaffe. En af vores favoritopskrifter er super simpel og ser således ud:

  • Isterninger
  • Mælk
  • Sort kaffe/espresso

Fyld et glas med isterninger og tilføj herefter kaffe og mælk. Smag til, så du får den helt rette smag. Og skal det være lidt ekstra sødt, kan du blot tilsætte sukker. Hvis du er glad for plantebaseret mælk, kan vi også kun anbefale dette og især mandelmælk har en dejlig, sød eftersmag.

Dine kafferester kan også nemt bruges i bagværk. Tilsæt eventuelt lidt til dejen eller glasuren for en uimodståelig smag af kaffe. 

Der er mange, spændende måder at genbruge på i hele processen, når du brygger kaffe. Det gælder om at være lidt kreativ og prøve sig frem.

 

Den rette maskine

Hos MoccaJoe udvælger vi alle vores produkter med stor omhu og vi er især stolte af vores udvalg indenfor kaffemaskiner. Vi ved, at det for nogle godt kan gå hen at blive et dyrere køb, men vi tror også på kvaliteten og mener, at en kaffemaskine er en investering. Hvis du er hjemmebarista med stort H, vil du måske føle dig mest hjemme med en klassisk espressomaskine. Måske har du blot brug for en helt simpel kaffemaskine, der kan klare dagens vigtigste job: en kop kaffe. Eller måske er du fan af processen og nyder at nørde lidt rundt i kaffekemi. I så fald, vil vi altid anbefale en pour over brygger.

Med en pour over brygger er det vigtigt, at du sætter tiden af, til at prøve dig frem. Her skal du smage dig til det perfekte resultat, og selv brygningen bag denne metode er i tråd med en grønnere livsstil; det hele skal foregå lidt langsommere og med færre midler til. Vælg eventuelt en pour over brygger med tilhørende filter. Her har vi både med stålfilter og stoffilter, som begge kan genbruges, de skal blot vaskes. Hvis du vil prøve dig frem som pour over barista, kan du få nogle gode tips og tricks her.

Vores bedste anbefaling, når det kommer til en bæredygtig brygning, er blot at vælge en maskine, som du ved, du kan få glæde af i mange år og som kan holde til det, du har brug for.

 

Den miljørigtige barista

Det er fantastisk, hvis du har lyst til at prøve dig frem med en mere bæredygtig kaffebrygning og vi håber, at du har fået svar på lidt spørgsmål i dette indlæg. Som før nævnt, er vores bedste råd, at du prøver at tænke så grønt som muligt i hele processen. Hvis der er noget, du tænker, kan genbruges eller ændres, er det blot at prøve sig frem og se, om man rammer et godt slutresultat. Hvis du selv har nogle gode tips eller tricks, hører vi rigtig gerne fra dig; kommentarfeltet er altid åbent på vores Facebook og Instagram.

Tak fordi du læste med.


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort