Cold Brew - Hvad er det helt præcist?

Cold Brew te og kaffe – hvad er fidusen ved det?

I dette blogindlæg går vi lidt mere i dybden med kunsten at koldbrygge – både te og kaffe. Hvad er det helt præcis, at koldbryg processen sætter i gang? Hvordan ændrer det smagen? Og er det egentlig noget for dig? 

Vi håber, at I har lyst til at læse med og finder det spændende. Hvis I har nogle spørgsmål, kan I altid få fat i os på mail info@moccajoe.dk, telefon71993837 eller på Facebook og Instagram

 

Hvad er Cold Brew kaffe og te?

Cold Brew er en proces, hvor man lader te og kaffe brygger over længere tid, gerne op til 24 timer, i koldt vand for at frigive smagen. Det giver en blødere, mere intens smag men uden syre og bitterhed.

 

Hvorfor skal man prøve at koldbrygge?

Der er mange forskellige grunde til at prøve kræfter med koldbryg, men uanset om du vil brygge te eller kaffe, er eksperterne enige om, at den bedste grund er, hvordan smagen virkelig bliver fremtrædende. Det ændrer desuden også koffeinniveau en anelse, faktisk er der næsten halvt så meget koffein i koldbrygget te, hvorfor det kan være en fordel for dig, der prøver at cutte ned for koffeinen. Koldbrygget te og kaffe er desuden også utrolig nemt at lave med de rette værktøjer og det kan bruges i et væld af opskrifter. I dette afsnit dykker vi lidt længere ned i, hvordan smagen ændres, når du koldbrygger te eller kaffe.

 

Cold Brew kaffe

Koldbrygget kaffe har længe været populær hos både baristaer og kaffeentusiaster, fordi den kølige drik både har en masse fordele og egenskaber. Det er en god base til en masse kaffedrikke og kan med fordel bruges i en iskaffe eller frappé. Prøv eksempelvis en base med koldbrygget kaffe hældt over isterninger. Tilsæt herefter koldskummet mælk (almindelig kan også nemt bruges) og overhæld drikken med karamelsirup. Det er en nem og velsmagende iskaffe, som bliver ekstra cremet med den skummede mælk.

Modsat koldbrygget te, får du faktisk ekstra koffein ud af koldbrygget kaffe. Grundet trækketiden, bliver vand til kafferationen pludselig på 1:60 modsat de sædvanlige 1:20 ved drypkaffe. Det er et ekstra boost af koffein, men husk også at man ofte tilføjer mælk, fløde eller ekstra vand til koldbrygget kaffe, så koffeinindholdet kan sagtens og hurtigt nedsættes igen. Når kaffe bliver koldbrygget, har det desuden også en positiv effekt på maven. Varmen fra kaffe giver nemlig en bitter smag, som mange nok kan genkende. Når kaffen koldbrygges, bliver smagen betydeligt blødere og kaffen er mindre syreholdig og bitter. Smagen mister aldrig sin intensitet, men det lave syreindhold er rigtig godt til folk, der har sensitive maver. 

Med koldbrygget kaffe er der heller ingen regler for, hvilken kaffe du vælger til brygningen. Fordi en høj del af syre forsvinder, har du egentlig frit valg på alle hylder. Den største fordel må dog alligevel være, at det er utrolig nemt at lave koldbrygget kaffe, hvilket vi får i dybden med længere nede. Først skal vi selvfølgelig også kigge nærmere på koldbrygget te og dens fordele. 

 

Cold Brew te

Ligesom med koldbrygget kaffe, så får du alle de utrolige smage uden syren og bitterheden. Det er derfor en rigtig god drik, hvis du, ligesom rigtig mange danskere, døjer med halsbrand. Det er en betydelig blødere smag, fordi teen har fået lov til at trække i så lang tid og rigtig mange mener, at du får nye smage, du aldrig har lagt mærke til før. Selv fra den te du har drukket i flere år. Det reducerer koffeinindholdet betydeligt, så hvis du er en af dem, der har skiftet fra kaffe til te for at mindske koffeinindholdet, kan du mindske det endnu mere med koldbrygget te.

Når man laver koldbrygget te eller kaffe, kommer der en naturlig sødme til smagen, som kan erstatte sukker. Dette er især godt, hvis du har en sød tand, men gerne vil nedsætte sukkerforbruget. Det er desuden også med til at holde dig godt hydreret i løbet af dagen og den lækre smag af te kan måske være med til at sørge for, du får drukket mere. Te har generelt set et væld af gode egenskaber for helbredet, såsom de mange vitaminer det indeholder, herunder vitamin C, som faktisk skulle være mere aktivt i koldbrygget te. Det indeholder desuden også vitamin B og D, som kan være med til at styrke dine knogle og sætte din metabolisme op. Te har bare mange gode sundhedsegenskaber og de bliver kun bedre ved koldbrygning.

Ligesom med koldbrygget kaffe, er det også utroligt nemt at lave og det skal vi gå i dybden med nu.

 

Hvordan laver man koldbrygget kaffe?

Som før nævnt, kan du egentlig vælge præcis den kaffe, du gerne vil bruge til koldbryg, da syren og bitterheden svinder meget ind ved cold brew metoden. Når du har udvalgt den kaffe, du vil brygge anbefaler vi, at du maler bønnerne. Nogle mener, at man sagtens kan benytte hele bønner, men smagen vil bedre og hurtigere frigives, hvis du formaler kaffen. Dens malingsgrad skal gerne være til den grove side og minde en anelse om konsistensen, man bruger til stempelkande. Når kaffen er malet, skal bryggen laves. Man kan godt bruge hjemmeremedier til at lave koldbrygget kaffe, men det nemmeste er helt sikkert at købe en flaske eller koldbrygstation til formålet. Laver du det med egne køkkenredskaber, skal du bruge følgende:

En stor skål

En si

Et ostelærred

Start med at overhælde kaffen med koldt vand i den store skål og sæt det herefter på køl. Når kaffen har trukket, skal den sies fra bryggen ved brug af en si med et ostelærred indeni. Dette giver nok tæthed til, at kaffegrumset ikke følger med ned i den kande, du hælder koldbryggen over i. Herefter kan du nyde din koldbryg, som den er eller i en forfriskende iskaffe.

Hvis du gerne vil have, at det hele skal være lidt lettere, så har vi et spændende udvalg af koldbryggere lige her. Ved de fleste flasker er det så nemt, at der medfølger flaske, si og hældetud eller låg. Ved brug af disse, skal kaffen blot hældes i sien, som sættes på flasken og herefter kan du hælde koldt vand over. Det skal herefter stå at trække mellem 12-14 timer og gerne længere, hvis du er på udkig efter en dybere smag. Når bryggen er færdig, kan du blot fjerne sien og enten genbruge kaffen eller blot smide den ud. Sæt låg på din flaske og så er du klar til at nyde en velsmagende cold brew kaffe. Det bliver ikke meget lettere.

 

Hvordan laver man koldbrygget te?

Det er egentlig præcis samme koncept med teen, som det er med kaffen, her er den eneste forskel, at de forskellige tesorter har forskellige trækketider. Eksempelvis har sort te en forholdsvis kort trækketid, da sort te hurtigt kan blive bitter. Dog er koldbryg metoden med til at fjerne en del af bitterheden, så dette skal man ikke bekymre sig om. Vi vil også anbefale, at man selv prøver sig frem og finder den tid, der passer bedst til ens egne smagsløg, dog kan man følge denne til en start:

Sort te: 8 – 12 timer

Grøn te: 6 – 12 timer

Hvid te: 6 – 8 timer

Oolong te: 9 til 10 timer

Urtete: 12 – 14 timer

Med koldbrygget te kan man benytte den samme metode som med koldbrygget kaffe. Du kan enten lave det med egne køkkenredskaber eller vælge den lette løsning med en koldbrygflaske eller station. 

Vi håber, at det var interessant læsning, som har gjort dig mere interesseret i at prøve kræfter med koldbrygget te og kaffe. Du kan se hele vores udvalg af Cold Brew bryggere lige her.


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort