Historien om kaffe

Hej og velkommen til MoccaJoe.dk. Vi er Danmarks nye kaffeunivers. Hos os kan du købe kaffebønner, kværnet kaffe, kaffekapsler, kaffemaskiner og alt muligt spændende tilbehør til den perfekte kop kaffe. Derudover vil du finde et udvalg af guides til forskellige bryggemetoder og blogindlæg med informationer, som kan være gavnlige. Vores mål er, at du skal kunne brygge lige den slags kaffe i dit hjem, som du har mest lyst til. Derfor har vi fokus på hjemmebaristaen og ordentligt udstyr dertil. Vi håber, at I vil se frem til at følge med både her på bloggen, blandt vores guides og vores nyeste produkter. 

 

Vi har tænkt meget over det, og vi mener selv, at en passende start ville være at forklare jer lidt mere om, hvordan kaffen blev til, hvordan den produceres, og hvor lang tid den egentligt er undervejs. Det er en utroligt spændende historie. Vi nyder i hvert fald vores kop kvalitetskaffe lidt ekstra, når vi tænker på, hvor længe den har været undervejs. 

God læsning! 

 

Fra aktive geder til friske munke 

Skal vi tro på gamle fortællinger, så blev kaffen opdaget omkring år 500 af en arabisk hyrde. Hyrdens geder opførte sig pludseligt anderledes, efter de havde spist de røde bær, som hænger på kaffetræet. Pludseligt blev gederne meget mere aktive end normalt. Dette blev fortalt videre til en munk, som selv prøvede at spise bærrene, for han ville gerne opleve samme energi. Munken fandt dog hurtigt ud af, at bærrene var for syrlige til at spise, og han kastede dem derfor på bålet. Her opdagede den nysgerrige munk den vidunderlige aroma, og derfor gav han sig i kast med opkog af de velduftende bær. Sådan opstod kaffedrikken, selv om den først omkring år 1000 blev alment kendt som en drik. 

Der gik dog mange år, før kaffen kom helt til Danmark. Dette skete først i 1600-tallet, og i starten var kaffe et statussymbol, der kunne købes på apoteket, hvor man også købte te. I 1700- og 1800-tallet blev kaffe allemandseje, da teen var blevet for dyr for bønderne. Fra dengang til nu er der sket meget, og nu er kaffen en yderst populær drik. Det siges, at vi danskere drikker gennemsnitligt fire kopper kaffe dagligt. Det tal bliver til 20 millioner kopper kaffe dagligt på landsplan. Man kan vist roligt sige, at vi danskere ikke længere kan leve uden. Og med god grund! 

 

Fra grønne bær til kaffebønner 

Når et kaffetræ plantes, kræver det tålmodighed. Der går nemlig normalvis 3-5 år, før træet producerer bær. Når træet er klar, vil det blomstre, og derefter dukker de grønne bær frem. Bærrene skal herefter modne i 8-12 måneder, før de bliver røde. Høstning af bærrene foregår oftest ved håndkraft, da kaffebønnerne ikke nødvendigvis modnes samtidigt. Når bærrene er modne og høstet, fjernes skallen og frugtkødet. Dette fjernes enten med vand eller ved at tørre bærrene i solen. Når frugtkødet og skallen fjernes, dukker de grønne kaffebønner igen frem. De skal sorteres efter form og størrelse, og de defekte bønner fjernes. Herefter bliver bønnerne klassificeret. 

Blandt kaffeplanter findes hele femten forskellige arter. De to mest populære kaffesorter er Arabica og Robusta, og de kaldes henholdsvis Coffea Arabica og Coffea Canephora. Med de mange forskellige arter findes også mange forskellige kvaliteter og smagsvarianter. Mon ikke det er muligt at finde én slags, du kan lide. 

 

Vælg mellem en lys, mellem eller mørk ristning 

Når kaffebønnerne er plukket, tørret og sorteret, skal de ristes for at få den rette smag og konsistens. Inden ristningen tilsættes smag og aroma, der kommer fra forskellige sorter og områder. Kaffebønnerne indeholder olier, der er bundet inde i bønnerne. Olierne sammen med aromaer udvikler smagsstofferne. Når kaffebønnerne ristes, har både ristningen og temperaturen en indvirkning på smagen, lige som varigheden på ristningen kan udvikle forskellige aromaer. Kaffen ristes i tre kategorier: en lys, en mellem og en mørk ristning. 

Forskellen på de tre kategorier af kaffe kan fornemmes i smagen og i koffeinmængden. Lysristede kaffebønner har nemlig et højere indhold af koffein og et højere syreindhold, som giver en let syrlig smag i kaffen. De lysristede kaffebønner er gode at bruge i stempelkander. De mellemristede bønner har en let sødlig smag, da syreindholdet er knap så højt som ved de lysristede bønner. I ristningen af de mellemristede kaffebønner er sukkeret i bønnen blevet let karamelliseret. Den mørke ristning har den laveste koffeinmængde. Under ristningen af mørkristede bønner frigives mere olie, hvilket resulterer i, at bønnerne hurtigere mister friskheden end ved de andre ristninger. De mørkristede kaffebønner bruges typisk til espresso og espressodrikke. 

 

Hvordan skal du kværne kaffen? 

Nu er kaffebønnerne ristet og har fået den smag, som de skal have. Derfor er det tid til at male bønnerne, så de får den konsistens, der er nødvendig ved den type kaffe, du ønsker at brygge. Når man maler kaffebønner, betyder det blot, at de kværnes i en kaffekværn. Når bønnerne males, knuses de til enten små grove stykker eller til finere kaffepulver. 

Kaffebønner males forskelligt på grund af bryggetiden ved de forskellige bryggemetoder. Jo kortere brygningstiden er, jo finere malet kaffe kræves der. Groftmalet kaffe er perfekt til bryganlæg eller stempelkander, mens filterkaffe kræver mellemkværnede kaffebønner. Til friskbrygmaskiner og mokkabryggere skal kaffebønnerne være fintmalede, mens espressomaskiner kræver ekstra fintmalet kaffe. 

 

Hvordan skal du brygge kaffen? 

Når kaffe brygges, kommer det i kontakt med enten varm eller kold vand. Vandet er i kontakt med de malede kaffebønner for at trække mest mulig smag ud af bønnerne på den tid, som vandet har kontakt til disse bønner. Koffein, olier og andre vandopløselige stoffer trækkes ud af de malede kaffebønner under kontakt med vandet, og denne proces giver den vidunderlige duft og smag. Det er under denne proces, at malingsgraden af kaffebønnerne er ekstra vigtig. 

Hvis dine kaffebønner er malet lidt for fint i forhold til brygningsmetoden, vil uønskede smagsstoffer blive trukket med ud, når vandet er i kontakt med bønnerne. Dette kan resultere i en alt for bitter smag. Dette kan være tilføjet, hvis de ekstra fintmalede kaffebønner, som bør bruges til espresso, pludseligt bliver anvendt til filterbrygning. Når kaffebønnerne er for fint malede i forhold til bryggemetoden, er vandet i kontakt med bønnerne for længe, og det kan vi ikke have. 

Vi kan alle have hver vores mening om, hvordan kaffe smager bedst. Mens nogle foretrækker en mild kop kaffe, kan andre næsten ikke få kaffen stærk nok. Her er det dog en normal misforståelse, at man blot skal male bønnerne anderledes. Dette er bestemt ikke tilfældet. Hvis du ønsker en stærkere kop kaffe, bør du i stedet justere i mængden af malede kaffebønner. Jo mere kaffepulver du bruger, des stærkere bliver din kaffe. 

 

Hvordan skal du opbevare den malede kaffe? 

Når du har klikket dine ønskede kaffebønner hjem, modtaget dem og brugt tid på at kværne dem korrekt, ville det være en skam, hvis de mister smagen alt for hurtigt. Men det er en reel risiko, hvis ikke den malede kaffe opbevares ordentligt. Det gælder for den sags skyld også kaffebønnerne. Kaffen holder naturligvis bedst på smagen, hvis den opbevares som hele kaffebønner. Så snart bønnerne kværnes, vil de med tiden miste mere og mere smag og aroma. Uanset hvad anbefaler vi dog, at både kaffebønner og kværnet kaffe opbevares uden for meget påvirkning fra lys, fugt og ilt. Dette aldrer nemlig kaffen hurtigere. 

Det kan være en rigtig god idé at opbevare kaffe i en tætlukket, tør beholder. Hvis din beholder er gennemsigtig, anbefales det desuden at opbevare den i dit køkkenskab, hvor den ikke udsættes for lys. Derudover kan det være en fordel at holde kaffen langt væk fra stærke krydderier, da de kan påvirke kaffens smag. Det ville være en skam at bruge tid på at brygge en kop kvalitetskaffe for at opdage, at den smager af paprika, chili eller oregano.

 

Hvad skulle vi gøre uden kaffe? 

Det var fortællingen om kaffe fra dens oprindelse, og til den ender i din kaffekop og er klar til at blive drukket. Hvis du er til en lækker kop kvalitetskaffe, kan det helt sikkert betale sig at tænke sig ekstra godt om, når kaffen skal opbevares, kværnes og brygges. Når nu den har været så mange år undervejs, så er det jo en skam at kværne kaffen forkert eller opbevare den, så den mister smagen for hurtigt. Hos MoccaJoe er vi ikke i tvivl. Kaffen er helt sikkert ventetiden værd, lige som vi gerne bruger lidt ekstra tid og energi på at brygge den helt rigtige kop kaffe. 

Velbekomme!


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.


You may also like

Se alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post