Historien om te - fra plante til kop

Te er en helt utrolig populær drik, som drikkes verden over, dog har nogle lande taget urtedrikken til sig i højre grad end andre. I Storbritannien er der udviklet en hel kultur omkring te og drikken er for dem så normal, som rugbrød er i Danmark. Det er stort set helligt og størstedelen af befolkningen nyder en kop ofte. Dog starter historien om te et helt andet sted, nemlig Kina, hvilket vi skal dykke nærmere ned i dette blogopslag, hvor vi går helt i dybden med urteteen. Så sæt dig godt til rette, eventuelt med en kop te, for det er en lang, sjov og snørklet historie.

 

Lad os gå helt tilbage til starten for at lære mere…

Selvom Storbritannien for de fleste er synonym med te, så var det faktisk Kina, der startede med at brygge det. Ligesom med kaffe er der en sjov historie bag opfindelsen af drikken og tag historien med et gran salt, den er nok mere fiktion end fakta. Historien skulle angiveligt være sket i 2737 f.Kr., hvor den kinesiske Kejser Shen Nung sad og slappede af i skyggen af et træ. Hans tjenestemand stod i mellemtiden og kogte drikkevand, da bladene fra det træ Kejseren hvilede sig under, blæste hen i vandgryden. Shen Nung prøvede at drikke det og sådan skulle te angiveligt være blevet til. Hvordan drikken end kom til, så er den blevet en af de mest populære i verden. Kaffe og te indtager skiftevis anden pladsen, mens vand selvfølgelig er nummer et.

Te er helt basalt blade, som brygges med kogende vand i et bestemt antal minutter og resultatet er drikken, som vi kender og elsker. Teblade kommer fra en plante, Camellia Senensis, som primært gror i Østasien og man mener, at den har oprindelse i grænselandende omkring Burma og Sydvest Kina. Det er den primære plante, det mest populære te kommer fra, men høstning, klima og andre faktorer har også skabt plads til andre planter, som man laver te fra. Der er også over årene blevet lavet og skabt hybrider, så te har virkelig været igennem en udvikling. Selvom teplanten er fra Østasien og foretrækker klimaet på disse kanter, så den faktisk godt gro i køligere områder. Faktisk gror man te i både Washington, USA, Skotland, Canada og England, hvoraf sidstnævnte jo er en af de mest te drikkende nationer i verden.

 

 

Igennem årtierne har måden at brygge og drikke te på også udviklet sig voldsomt. De forskellige dynastier i Kina havde hver deres måde at brygge og fremstille te på, for eksempel dampede Tang dynastiet te og formede den til en kageform herefter. Song dynastiet foretrak løs te og både Yuan og Ming dynastierne stegte, rullede og tørrede deres te. En proces som holdt godt på farven, så den grønne te havde en meget stærk og klar farve. Det var også under Tang dynastiet at te blev Kinas nationaldrik og i slutningen af det ottende århundrede, kom te til Japan, hvor det også blev en integreret del af kulturen og hvor te ceremonier opstod.

Ligesom med kaffe, gik der mange år og endda århundreder, før te kom til Europa. I slutningen af det 16. århundrede kom det dog så småt til Europa og selvom det først blev nævnt omkring Portugal, var det hollænderne, der gjorde det populært på kontinentet. Det var også Holland, som først handlede te med Kina via Østen. I starten var det, ligesom med kaffe, en drik for de velhavende, så der gik noget tid, før det blev allemandseje.

 

Teen stiger i popularitet i Europa 

Hollænderne tog te til sig i en ekstrem grad og den velhavende del af befolkningen bredte det også en anelse ud, eksempelvis til franskmændene. Dog var briterne stadig ikke hoppet med på fadæsen, men i dag er Storbritannien for mange synonym med te, så det kan virke lidt spøjst, at de var så tilbageholdene. Dette ændrede sig dog, da Kong Charles II giftede sig med en portugisisk prinsesse, Catherine af Braganza, som var, i ordets deciderede forstand, afhængig af te. Prinsessen bragte te med sig til England og langsomt fik det velhavende lag i samfundet øjnene op for urtedrikken og den steg i popularitet, som med kaffe.

 

 

Kaffe var på dette tidspunkt i historien nemlig ved at blive det helt store i London og blandt de velhavende. London havde åbnet sit første kaffehus, det vi i dag ville kalde en café, og det var et sted, hvor de velhavende mødtes til en snak om livet, politik og andet. Langsomt blev folk dog forstående over, hvorfor prinsessen var så glad for te og hendes kærlighed til urtedrikken var helt sikkert med til at gøre den populær blandt befolkningen. I 1664 afgav briterne derfor den første ordre af te fra Kina, som de havde bestilt hos East India Company, som senere skulle blive til det Britiske Ostindiske Kompagni (British East India Company), et af de største og mest mægtige selskaber i verden. Da første ordre var placeret, gik det ellers stærkt med at etablere briternes kærlighed til te.

 

Høje afgifter og smugling

Briterne tog te til sig som aldrig før og det skabte fundamentet for den te elskende nation, som det er i dag. Drikken blev populær i kaffehusene og både kaffe og te var nu symboler på velstand. På dette tidspunkt var te stadig ikke nået ind i befolkningens hjem, da drikken simpelthen var for dyr. Grunden til den høje pris, var et skattesystem, der blev introduceret i 1689 og skatten var på 25 pence, en pris så høj at salget af te næsten stoppede. Man reducerede derfor skatten til 5 pence i 1692 og den skat fortsatte indtil 1964, hvor politikerne fjernede den, da de ikke kunne blive enige om en fast skat eller metode for udregningen af selvsamme.

 

 

Inden skatten blev sat ned, førte den høje pris selvfølgelig til utilfredshed og senere til smugling. Det er anslået, at der i den periode, hvor skatten var højest blev smuglet over 7 mio. pund te ind i England hvert år. På dette tidspunkt blev der lovligt importeret for 5 mio. pund, så det er en voldsom forskel – også endda på ulovlig te, som altså ikke overholdte de gældende regler for fødevarer. Smuglingen blev nemlig hurtigt en glidebande og mere vil have mere. Det resulterede i, at smuglerne begyndte at forfalske te. Der blev både tilsat brugte blade til frisk te, så de kunne lave mere med mindre. Det gik også så langt, at smuglerne brugte blade fra andre planter, hvor det var tydeligt på farven, at det ikke var den te, som briterne var vant til. Derfor tilsatte man alt muligt til bladene, såsom fåreekskrementer til giftig kobber karbonat for at mimikere farven. 

Regeringen vidste, a de stod med et problem på hænderne, som på sigt kunne skade befolkningen. Derfor måtte de sænke skatterne i et forsøg på at få bugt med den ulovlige smugling og da skatterne blev sænket, ophørte smuglingen nærmest over natten.

 

Boston Tea Party

Mens denne krise stod på i Storbritannien, var der også problemer henne på den anden side af Atlanten, specifikt i Boston, som på daværende tidspunkt var en del af det Britiske Imperies kolonier. Boston Tea Party var, blandt meget andet, kulminationen på meget af det samme, som briterne oplevede i deres hjemland, nemlig høje skatter på te. I Boston blev det bestemt, at indbyggerne skulle betale Englands gæld indirekte ved at betale højere skatter på blandt andet te og naturligvis, ligesom i England, faldt dette ikke i god jord. Der var adskillige demonstrationer og gadekampe, som til sidst kulminerede i Boston Tea Party, hvor indbyggerne smed briternes te overbord og i havnen. Den historiske begivenhed kunne nemt fylde hele denne side alene, men vi må hellere holde igen. Dog kunne vi ikke skrive om teens historie uden at nævne Boston Tea Party.

 

Te som vi kender det i dag

I 1834 begyndte handlen med te for alvor at boome i verden. Kina havde længe siddet på monopolet og havde op til 1834 været ene om at eksportere te til Storbritannien og meget af Europa. Dette ændrede sig dog, da monopolet ophørt og East India Company begyndte at kigge på muligheden for at producere og eksportere te til den Storbritannien. Det blev begyndelsen på det mægtige kompagni; British East India Company, som i flere hundrede år sad på magten for britisk te eksport. Da Indien gik ind i te branchen, begyndte de med produktionen af Assam te, som i dag er kendetegnende for te produceret i den verdensdel. 

Da eksporten for te først var åbnet i verden, skulle alle have deres te ud. Hver verdensdel, land og endda region har deres egne kendetegnende tesorter, ceremonier og tilsætninger til te og selv små afstande kan gøre en stor forskel. Kina og Japan var nogle af de første til at indføre te ceremonier, som i dag har udviklet sig til det, vi kender som en simpel eftermiddagste. Disse landes indflydelse kan ses i flere lande, hvor te har fået kultstatus og hvor vi i Danmark nok er mest til eftermiddagskaffe, så har te alligevel gjort sit indtog i verden og dens kulturer. I Storbritannien drikkes te ofte med mælk og der gøres stort ud af Afternoon Tea, som er en eftermiddagsceremoni, hvor der serveres te og kage på flot porcelæn. I Irland skal teen gerne brygges i længere tid for en kraftig smag, da de forsøder den med mælk og sukker.

 

 

Tyrkisk te har, ligesom med deres kaffe, en lang historie bag sig og det er i dag landets foretrukne drik efter vand. Te er desuden en vigtig del af madkulturen i landet og her har de selvfølgelig også deres ceremonier til at nyde den varme urtedrik. I Rusland finder vi også en lang og vigtig historie med te, som kan dateres tilbage til 1638, da Tsar Michael smagte drikken for første gang. Hans kærlighed til drikken smittede af på befolkningen og i Rusland søder man gerne sin te med syltede frugter såsom kirsebær eller blot syltetøj. I Indien er det den stærke te, der dominerer. Teen her fra området er kraftig, gerne lavet med krydderier og den kan gøres mildes med mælk. 

I Danmark har vi ikke en decideret te kultur, som mange andre lande. Her må teen drikkes, lige som man selv ønsker den. Vi er især glade for tebreve, da det gør processen hurtigere og lettere, men løs te har vundet indpas de seneste år og koncepter som det britiske Afternoon Tea, er heller ikke gået vores næser forbi.

  

En velsmagende urtedrik med et væld af fordele 

Te har længe været en foretrukken drik grundet dens mange gode egenskaber. Te har et naturligt koffeinindhold, som kan virke opkvikkende og nogle foretrækker at få deres koffeinkick fra te fremfor kaffe, da tes koffeinindhold ikke er nær så stort, som kaffes. I mange kulturer bliver te faktisk også brugt som medicin og menes at have helende egenskaber. De forskellige tesorter har hver deres fordele, som du kan blive klogere på her.

 

Hvid te har en delikat og mild smag og den kommer fra den originale teplante; Camellia Sinensis. Hvid te indeholder en del fluor og menes derfor at kunne være god for tænderne. Derudover har den også et lavt koffeinindhold, hvilket passer godt til dig, der gerne vil skære ned på koffeinen.

 

Urtete er en betegnelse for te, der indeholder urter, krydderier og frugt. De indeholder ikke koffein og er derfor blevet kendt for sine beroligende egenskaber. Nogle af de mest populære urteteer tæller kamille, pebermynte, rooibos -og ingefærte. De har alle forskellige egenskaber såsom henholdsvis evnen til at gøre søvnen bedre og mere stabil, nogle af dem kan hjælpe med at berolige en urolig mave og andre benyttes til at dæmpe oppustethed.

 

 

Grøn te opstod i Kina og indeholder utrolig mange antioxidanter og kan derudover også være anti-inflammatorisk, hvilket holder huden frisk og skinnende. I de senere år er matcha te også blevet mere og mere populær, da den har endnu flere antioxidanter end grøn te. Det har den, fordi det er den eneste te, hvor bladene faktisk bliver indtaget.

 

Sort te kommer fra den samme plante som grøn te, men forskellen er, at sort te bliver tørret og fermenteret, hvilket både giver en dybere farve og smag. Sort te har et højt indhold af koffein, så her skal man være opmærksom, hvis man ikke vil indtage for meget. Sort te kan være med til at holde inflammation nede og støtte et godt immunforsvar,

 

Oolong te er en traditionel kinesisk te, som også kommer fra Camellia Sinensis planten. Forskellen på denne og sort og grøn te er, at grøn te ikke får meget luft, mens sort te får masser. Oolong ligger et sted derimellem og kan hjælpe med at holde inflammation nede.

 

Vi håber, at du er blevet lidt klogere på te, dens oprindelse og brygning samt de mange gode egenskaber, den varme urtedrik indeholder. Hvis du er blevet fristet til selv at prøve kræfter med te, kan du se vores udvalg af løs te her og vores udvalg af tebreve her.

Tak fordi du læste med.


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.


You may also like

Se alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post