Lær mere om kaffekapsler og find dit perfekte match

Hvad er en kaffekapsel og hvordan fungerer den? 

En kaffekapsel er helt grundlæggende formalet kaffe, der er presset ned i en lille aluminiumskapsel eller plastikkapsel. I senere år er kaffepuder også blevet mere populære og her er konceptet det samme. Kapslen blev opfundet for at gøre kaffebrygning betydeligt lettere, da man med kapsler ikke skal til at måle op og efter og blot kan trykke på en knap, hvorefter der kommer friskbrygget kaffe ud. Det er desuden også designet således, at man kun brygger én kop ad gangen, dog med undtagelser fra mærke til mærke. For at benytte kaffekapsler skal man naturligvis have en kaffemaskine designet til brug af dem. De fleste af de største spillere på markedet, laver deres egne maskiner og unikke kapselsystemer, så deres kapsler kun passer til deres maskiner. Dette gælder blandt andet Nespresso, Dolce GustoTassimo og Senseo. Nespresso er måske den mest berømte kapselmaskine grundet deres markedsføring med blandt andet George Clooney og ikke mindst deres tilgang til at gøre det meget eksklusivt med butikker, hvor man udelukkende kunne køber kapsler og kaffemaskiner. I de senere år er deres patent dog udløbet, så alle må lave kapsler i samme format som dem og derfor har vi nu mange mærker, som er Nespresso kompatible. Dette tæller blandt andet Lavazza, Espresso House og L’or. Hos Tassimo har man valgt at lave unikke stregkoder på kapslerne, så de kun kan bruges i Tassimo maskiner og Senseo har valgt et helt andet system med små puder, som kendetegner deres “kapsler”.  

 

Hvilken type kapsel passer til mig? 

Der findes et væld af forskellige kapsler og det kan godt være svært at finde hoved og hale i, hvilke der er bedst. Først og fremmest anbefaler vi, at man gør op med sig selv, hvilken type kaffe man ønsker at brygge. Hvis man er meget glad for klassisk sort kaffe og espresso, så giver det god mening at vælge en kapselmaskine, der er kompatibel med Nespresso. De små aluminiumskapsler er nemlig oftest dem, der udelukkende brygger sort kaffe og espresso.  

Hvis man gerne vil have søde drikke, mælkebaserede drikke og te af forskellige slags, så passer en Tassimo eller Senseo maskine godt til det behov. Både Tassimo og Senseo byder nemlig på et stort udvalg af mælkebaserede drikke såsom Café Latte og Cappuccino, mens Tassimo også har gået skridtet videre og tilbyder alskens slags kakao fra spændende brands såsom Oreo og Milka. Grunden til, at Tassimo i særdeleshed specialiserer sig inden for dette område er, at deres kapsler er betydeligt større og de laver to-pakker, som indeholder både kaffe og mælk. Det tager så også lidt længere tid at brygge kaffen, men her får du også smage, som kan lede tankerne hen på kaffe fra caféen nede på hjørnet. 

Senseos puder har også en del mere plads, men de har modsat Tassimo valgt, at kun lave enkelte puder. Deres puder til mælkebaserede drikke indeholder derfor mælkepulver, men giver samme effekt som Tassimo og efterlade dig med en Café Latte der ser helt professionel ud.  

Vores største anbefaling, når det kommer til at vælge, hvilken kapseltype der passer bedst til dig er, at du sørger for, at maskinen du køber, er kompatibel med den kaffe du ønsker at drikke. Tag dig tiden til at finde ud af, hvad du i længden bliver mest glad for og hvis dine behov senere ændrer sig, kan du altid starte processen på ny og lede efter en ny maskine. Grundreglen er egentlig bare, at hvis du ønsker at have store muligheder indenfor både sort kaffe, espresso og mælkebaserede drikke, så er kapsler fra Tassimo og Senseo lige noget for dig. Hvis du omvendt er mest til sort kaffe og espresso, kan du smage et væld af kaffe med en maskine, der er kompatibel med Nespresso kapsler. Med en sådan maskine vil du også kunne brygge blandt andet Lavazza og L’or.  

 

Hvordan skal kaffekapsler behandles efter brug? 

Når du har udvalgt din kaffemaskine og fundet ud af, hvilken type kapsler den bruger, er det en god idé at kigge nærmere på, hvordan du skal adskille dig med dem efter brug. De fleste kommuner i Danmark har visse måder at håndtere affald på og i langt størstedelen af kommunerne, skal affaldet sorteres. Hvis du eksempelvis vælger en maskine, der gør brug af aluminiumskapsler, er det derfor fornuftigt at finde ud af, hvordan de skal håndteres, når kaffen er brygget. Man kan med fordel åbne den nederste del af kapslen og skrabe kaffen ud, så det kan smides ud med madaffaldet. Herefter kan kapslen renses og smides ud med aluminium. For at gøre det så nemt som muligt, kan man lave en separat kasse eller pose med de brugte kapsler, så det kan smides ud af én gang i stedet for at man konstant skal rende ned med kapslerne efter brug. 

Med Tassimos kapsler kan man ikke så nemt åbne op for kapslen, men Tassimo har selv lavet et program, hvor man kan sende brugte kapsler retur og så benytter de dem til at lave nye kapsler og endda møbler. Senseos puder er så smart lavet, at de allerede er ret nemme at bortskaffe efter brug. Fordi puden bliver våd og derfor ligger meget tæt med kaffen indvendigt, kan den smides ud i madaffaldet. Alternativt, kan man også skille den fra hinanden, når den er tørret og sortere i mad –og papiraffald efterfølgende. 

 

Bæredygtighed og kaffekapsler – kan det lade sig gøre? 

Det er de færreste, der nævner bæredygtighed og kaffekapsler i samme sætning, men det er faktisk slet ikke umuligt at finde en god løsning uden at overbelaste miljøet for meget. De fleste af de store mærker har endda deres egne programmer for genbrug. Som vi nævnte længere oppe, har Tassimo et program, hvor de indsamler kaffekapslerne og genbruger dem til både møbler og nye kapsler. Senseo har i forvejen lavet deres puder så bæredygtigt som muligt, så hvis du går meget op i dit miljømæssige aftryk, er Senseo et rigtig godt valg til dig. 

Aluminiumskapsler er de facto ikke bæredygtige, det er nemlig et materiale, der kræver en del forarbejdelse, men hvis man selv tænker over, hvordan man kan skille kapslen og indholdet fra hinanden, er det ret ligetil at sorte affaldet, så det kan blive genbrugt. 

Kaffekapsler er en dejlig nem løsning, som hurtigt kan producere en sublim kop kaffe og det er en mulighed, mange vælger at benytte sig af. Hos MoccaJoe er vi også vilde med kapsler og vi har et stort og spændende udvalg, som du kan se lige her. 

Vi håber, at det var spændende læsning og husk, at hvis du har spørgsmål kan du altid skrive  til os på info@moccajoe.dk eller ringe i hverdagene mellem 10 - 14 på 71 99 38 37.


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort