Verden Rundt: Etiopisk Kaffe
Verden rundt: Etiopisk kaffe
Hos MoccaJoe er vi fascineret af kaffe, hvordan den bliver til, hvordan den brygges og ikke mindst historien bag. Derfor går vi i dybden med netop dette i vores serie Verden Rundt, hvor vi zoomer ind på forskellige nationer og deres historie med kaffe. I denne uge er turen kommet til Etiopien, som mange vil genkende, som kaffens oprindelsesland (læs: der er flere forskellige fortællinger om, hvem der kom først med den magiske kaffe og det kigger vi selvfølgelig også nærmere på), men vi har også før haft kig på Tyrkiet, hvilket du kan læse mere om lige her.
Vi håber, at I finder læsningen spændende og har I nogle spørgsmål eller kommentarer, så er kommentarfeltet altid åbent.
Kaffens oprindelsesland – eller hvad?
Ja, der er mange historier om, hvem der kom først til at skabe den dejlige drik, som vi kalder kaffe. Der er eksempelvis historien om en Sheikh i eksil, som var så dehydreret og sulten, at han prøvede at spise kaffebær. De var selvfølgelig alt for bitre, men efter at prøve sig frem med at koge bærerne fik han skabt kaffe og straks efter indtag, var den stakkels Sheikh stærk og klar som aldrig før. Faktisk var hans bedrift også så stor, at hans opdagelse af kaffe medførte, han blev gjort til helgen. Måske mest kendt er den om den etiopiske gedehyrde, hvis geder begyndte at spise nedfaldsfrugten fra et kaffetræ, altså kaffebær, og lige pludselig skød deres energi til vejrs. Måske du også kan genkende at have hørt én af disse historier?
Selvom historierne måske lyder lidt fantasifulde, blev kaffen faktisk opfundet i Etiopien og kaffetræet Coffea Arabica er en sort, som kommer fra landet. Selvom mange andre lande gerne vil tage æren for, at kaffe blev opfundet hos dem, så er det Etiopierne der kan blære sig med at have opfundet verdens anden mest populære drik – kun overgået af vand. Men trods det, at Etiopien er kaffens oprindelsesland, så er det ikke selvsamme land, der er største producent af kaffe. Den ære har Brasilien. Dog producerer Etiopien alligevel så meget kaffe, at kaffeproduktionen står for 10% af deres BNP og det anslås, at næsten 15 mio. af befolkning i en eller anden grad lever af at producere kaffe.

Kaffeentusiasternes kæledægge
Etiopiens kaffeeventyr har dog ikke været uden sine problemer. Faktisk blev kaffe forbudt i landet i en lang årrække og blev kun bragt tilbage, takket være Kejser Menelik II, som selv var utroligt glad for den varme drik. Herfra gik det stærkt med produktion og eksport og Etiopien var hurtige til at cementere deres plads på kaffetronen. De har også sat sig tungt på tronen, når det kommer til at behage kaffeentusiasters smagsløg. Etiopisk kaffe er noget af det mest populære i hele verden, grundet den utrolige smag og kaffetræer vokser overalt i landet – også vildt. Det er dog især højden i de sydlige bjerge, som giver fantastiske forhold til at gro kaffe, der har været med til at gøre deres kaffe utrolig populær.
Der er også flere forskellige områder i landet, som er blevet favoritterne, når det kommer til en god kop kaffe. Disse tæller blandt andet Yirgacheffe i Sidamo regionen. Det er en lille by, men de står bag noget af verdens bedste kaffe. I Guji regionen, som møder Sidamo i syd, finder man også kaffe, som kan behage selv de mest kræsne kafferistere. De fleste kaffeproducenter i Etiopien er begyndt at tage den våde bearbejdningsmetode til sig, hvor man vasker kaffebærerne kort efter plukning. Dette fjerne frugtkødet og efterlader en med bønnen, som herefter tørres. Dette skaber en kaffe, der smager meget rent og med lyse noter. Dog er den tørre bearbejdningsmetode stadig den mest populære. Her lægger man kaffebærerne til at tørre i solen i en længere periode og når de har tørret, fjernes frugtkødet og bønnerne renses. Slutteligt kan de ristes, kværnes og nydes i en sublim kop kaffe.
En drik der kan samle et folk fra nær og fjern
Kaffe er for mange blevet omdrejningspunktet i de møder, vi har i løbet af dagen. Vi starter dagen med kaffe for at komme i gang, vi nyder en kop på arbejdet, mens vi tager en sludder med kollegaerne og hvis vi skal ud og mødes, sker det gerne over en kop kaffe. Det er også en drik, vi ofte finder frem i forbindelse med fester og gerne som et ekstra element i desserten. Det er selvfølgelig heller ikke anderledes i kaffens oprindelsesland, hvor kaffe bliver til en ceremoni, som man gerne afholder flere gange dagligt.

Når kaffe ristes i Etiopien, gør man det ofte stadig på den gammeldags måde og det er også sådan, man starter de famøse ceremonier. Kaffen ristes over åben ild i en pande, indtil bønnerne har opnået den ønskede ristegrad. Herefter males bønnerne i hånden med grej, der kan lede tankerne hen på en morter. Herefter brygges kaffen i traditionelt potteværk og kaffen koges over åben ild. Slutteligt hældes den forsigtig op, så der ikke kommer kaffegrums med over i krusene. Etiopierne drikker gerne sukker i deres kaffe, men ingen mælk. Disse kaffeceremonier afholdes gerne op til 2-3 gange hver dag og det er en måde at mødes og hilse på. Oftest er familiens og landsbyens børn også med. På denne måde får de vitterligt kaffe ind med modermælken og de lærer desuden at hælde kaffe op og ser, hvordan man brygger på den gammeldags måde.
Det er desuden også en begivenhed, hvor man samles for at snakke om alt fra politik til lokalsamfundet og det daglige liv. Kaffeceremonierne kan vare så længe som op til 3 timer og gerne længere. Kaffe er nemlig så integreret en del af Etiopien og lokalbefolkningen og det er en drik, som både har kulturel betydning men også et symbol på stolthed for Etiopierne.
Kaffekulturen i dag
I Etiopien har man været glade for den traditionelle tilgang og bryggemetode til kaffe og den har set få ændringer over årene. Én af de få ændringer er den våde bearbejdningsmetode, men det er stadig den tørre metode, der bruges mest. I de senere år skal vi nok heller ikke regne med at se, at kaffe, kaffeproduktion og brygning ændrer sig meget i Etiopien, da det nemlig er et symbol på national stolthed og en måde at gøre tingene på, som fungerer og derfor ikke behøver at blive ændret. I sidste ende er det nok også en måde at holde fast i tradition i en verden, der ændrer sig meget og hurtigt og så kan man nemt forstå, at det stolte kaffefolk gerne vil holde fast i de gode, gamle traditioner – som stadig producerer utrolig kaffe.
Pst. Et lille tip herfra: Hvis du ikke lige har udstyret til at prøve dig frem med den traditionelle Etiopiske bryggemetode, så kan vi anbefale én af følgende, som virkelig formår at fremhæve smagen i den østafrikanske kaffe; Pour over, cold brew eller filterkaffemaskine.
Indsend en kommentar