Verden Rundt: Tyrkisk Kaffe

Her i Danmark har vi i mange år været stærkt tilfredse med vores sorte kaffe. Skal det gå hurtigt, vælger mange den hurtige løsning med instant kaffe. Med tiden har vi dog fået øjnene op for masser af andre måder at brygge kaffen på. Derfor er det også utroligt spændende at følge med i, hvordan folk i andre lande foretrækker deres kaffe. Vi har lavet denne serie kaldet ”Verden Rundt”, hvor vi kommer verden rundt inden for kaffetyper og bryggemetoder. Du kan få inspiration til at brygge en kaffetype, du måske ikke har prøvet før, eller du kan lære lidt mere om andre kaffekulturer. Så bryg dig en kop dampende varm kaffe efter eget valg og nyd lidt spændende læsning. Første del af serien vil omhandle tyrkisk kaffe og traditionerne bag denne.

 

Kaffen kom til Tyrkiet

Kaffe i Tyrkiet kan spores tilbage til det 16. århundrede, og det siges også, at tyrkerne historisk set har drukket kaffen i længere tid end resten af Europa. Det skete ved, at tyrkiske styrker fik kontrol over verdens største kaffemarked, da de kom til Yemen i 1500-tallet. Herefter begyndte de at importere kaffebønnerne fra Asien til Europa via Silkevejen, der gik igennem det nuværende Tyrkiet. Silkevejen blev også kaldt Silkeruten. Den var en international handelsrute, hvor handelsmænd gik mellem øst og vest med deres kameler for at handle med deres eksklusive varer som silke, krydderier, ædelmetaller og meget andet. Vejen har eksisteret i flere tusinde år, og man kan stadig se spor af den i Tyrkiet i dag.

Kaffen blev transporteret til Tyrkiet i 1500-tallet, og allerede i 1555 åbnede Istanbuls første kaffehus. Dette dannede grundlag for de tyrkiske kaffehuse, som ofte ses i det nuværende Tyrkiet. Kaffehusene giver befolkningen mulighed for at have socialt samvær, og den tyrkiske drik betegnes af mange som ”Skakspillernes og tankernes mælk”. I starten måtte kvinderne ikke komme i disse kaffehuse. Dog kunne de begære skilsmisse fra deres mænd ifølge loven, hvis ikke deres mænd ville give kvinderne kaffe.

 

Godt for kroppen og sjælen

Tyrkisk kaffe er traditionelt set den mest udbredte kaffetype i hele Mellemøsten, Nordafrika, Grækenland, Kaukasus og Balkan. Kaffen kendetegnes ved brugen af meget fintmalede kaffebønner, og at man læser skæbnen i kaffegrumset, når kaffen er drukket. Kaffen serveres ofte efter måltider med slikket Türkish Delight eller chokolade. Den er meget tyk i konsistensen og serveres i en lille kande i kobber med et langt håndtag. Kanden kaldes en cezve.

I Tyrkiet mener man, at det både er godt for kroppen og for sjælen at drikke kaffe. Mange drikker gerne almindelig instant kaffe i hverdagen lige som os danskere, men de er rigtig glade for den specielle tyrkiske kaffe, der har en lang tradition bag sig. Smagsoplevelsen ved den tyrkiske kaffe er langt fra den skandinaviske kaffe, som vi er vant til, men den er bestemt et forsøg eller mange værd.

 

Tilberedning af den lækre kaffedrik

Der er mange forskellige kaffetyper og dermed også et væld af forskellige bryggemetoder. Det kan være svært at finde rundt i, men bryggemetoden for tyrkisk kaffe er bestemt værd at kende og prøve. Når tyrkisk kaffe tilberedes, hældes kogende vand over ekstremt fintmalede kaffebønner. Nogle vælger her at tilføje lidt sukker til blandingen for en ekstra sød smag. Derefter hældes blandingen i den førnævnte cezve, indtil det skummer. Når kaffen skummer, tages den af varmen og serveres i små kopper. Her anbefales det ikke at drikke det tykke lag grums i bunden af koppen. Dette lag bruges nemlig til at spå om fremtiden, og der følger mange gamle traditioner hertil.

 

Traditioner ved tyrkisk kaffe

Tyrkisk kaffe er tæt forbundet med overtro. Det er en populær tradition at spå i kaffegrums, når kaffen er drukket. Ugifte kvinder, som gerne vil giftes, håber på at kunne læse deres kommende mands navn i kaffegrumset. Hvis ikke navnet kan læses i underkoppen, er det endnu ikke bestemt, hvem kvinden skal giftes med. For glade singler samt gifte kvinder og mænd er traditionen en anden. De spår nemlig om succes samt held og lykke i deres fremtid. Traditionen med at spå i kaffen er lige så gammel som den tyrkiske kaffe er.

En anden tradition forbundet med tyrkisk kaffe er, at den serveres for familie og venner, når tyrkiske par bliver forlovet. Tradition lyder derefter på, at den kommende brud for sjovt skal komme salt i stedet for sukker i den kommende brudgoms kaffe. Hvis han kan drikke kaffen uden at fortrække en mine over smagen, har han vist sin kærlighed til den kommende brud.

Når man skal spå i tyrkisk kaffe, findes der nogle regler, som skal overholdes, før man kan spå i grumset:

 

Regler ved at spå i tyrkisk kaffegrums

  • Man må kun drikke af koppen fra den ene side
  • Når kaffen er drukket, og der kun er grums tilbage, lægges underkoppen med bunden i vejret oven på kaffekoppen
  • Kopperne holdes tæt sammen og hæves til brysthøjde. Herefter bevæges kopperne rundt i en cirklende bevægelse imod urets retning og vendes om, så grumset løber ned i underkoppen fra selve kaffekoppen. Før du løfter kaffekoppen, skal du ønske noget, og derefter kan du kigge på aftegningerne, som grumset har lavet på koppens indersider
  • For at tilføje held og lykke til spåningen kan man lægge noget metal/sølv ovenpå koppen. Dette kan eksempelvis være en ring, en halskæde eller en teske
  • Herefter er det muligt at spå i kaffegrumset

 

Find bestemte symboler i dit kaffegrums

At spå om fremtiden i kaffegrums er for mange blot en gammel tradition, som man ikke længere tror på. Mange ser det blot som en sjov omgangsform, når man alligevel sidder og hygger sig over kaffen rundt omkring på landets kaffehuse. Der er dog stadig mange, som tror på spådommene, og som håber på at se bestemte symboler i deres kaffegrums. Mens en fuldmåne i kaffegrumset fortæller om kærlighed i fremtiden, betyder tyren fjendskab. En edderkop kan betyde, at der er penge i sigte, ligesom et palmetræ vidner om rigdom eller sygdom. En halvmåne betyder held, mens en bil betyder, at god lykke kommer. For de mange lykkelige par, som spår om deres fremtid for kærligheden, håber de at se en ring, der betyder ægteskab og kærlighed. Derimod betyder en brudt ring skilsmisse og splittelse.

Uanset om du ønsker at spå i kaffegrumset eller ej, kan vi anbefale at prøve en kop tyrkisk kaffe. Kaffen er meget anderledes, end hvad vi er vant til i Danmark, men den er utroligt velsmagende og spændende at smage. Forhåbentligt kan denne kaffe inspirere dig til at prøve mange andre kaffetraditioner.


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort