2 produkter


Espressobønner er ikke bare espressobønner. Faktisk er ordet espressobønne misvisende, da alle kaffebønner kan bruges til at lave espresso. Espresso er måden, man brygger kaffen på, og som sagt kan man bruge alle slags bønner, bare de er malet fint nok. Når vi kalder vores kaffebønner for espressobønner alligevel, er det fordi vores kaffebønner er velegnede til at kværne og lave espressodrikke af. I virkeligheden, kan du også sagtens bruge vores espressobønner til at lave dig en dejlig kop filterkaffe. Du skal bare selv styre formalingsgraden, så den kommer til at passe med din bryggemetode.
Når du skal vælge hvilken Espressobønne, der er din favorit (og man må gerne have mange), er der kun én måde at gøre det på. Ved at smage på dem. Der er dog flere ting, der kan påvirke smagen af kaffebønnerne, og altså smagen på din kop kaffe. Det er blandt andet, hvilket blandingsforhold der er af bønner i kaffen, hvilket land de er fra, hvordan de er ristet, og hvordan du har brygget dem. Det er en del at forholde sig til, så lad os her nøjes med at kigge på de to ting, du selv kan have indflydelse på her og nu.
Ristningen af espressobønnen
Hvordan dine espressobønner er ristet, har en hel masse at sige i forhold til den smag, de kommer til at have. Som udgangspunkt taler man om fire grader af ristning – lys-, mellem-, mørk og meget mørkristet. Og så er der naturligvis de grønne bønner, der ikke er ristet. Men dem kommer vi ikke mere ind på her.
Hvis du selv rister dine kaffebønner, skal du være meget opmærksom på, hvor meget varme de får. Det ene øjeblik er de gode, det næste har de fået for meget, og er blevet ødelagt. Der er stor forskel på, hvordan de enkelte mærker af bønner, skal ristet for at opnå en bestemt smag. Igen, er det noget, du må prøve dig frem med. Men det er selvfølgelig helt i orden at blive inspireret og søge viden, inden du går i gang selv.
Som hovedregel kan man sige, at jo mørkere ristet dine bønner er, jo mørkere smager de. Forstået på den måde, at smagen bliver mere kraftig og tungere af at blive ristet mere. Den lyst ristede kaffe, som er lys brun i farven, har mere syrlighed og lethed, og den har også mere at kaffens naturlige indhold af koffein bevaret. Den mellem ristede kaffe er brun i farven, og den har en fin balance mellem syrlighed og sødme. Den har det meste af koffeinet bevaret, og har ofte en sødlig smag. Hvis kaffen er mørkt ristet, er den mørkebrun i farven og har en bittersød eftersmag. Kaffen har en kraftigere smag og et medium indhold af koffein. Den meget mørkt ristede kaffe er meget mørkebrun, næsten sort i farven. Den har næsten ikke noget koffein tilbage, men til gengæld har den en meget kraftig smag og er ofte meget bitter.
Med det på plads, er der kun tilbage at starte espressomaskinen, for nu skal der laves kaffe.
Espressobrygningen
Espressobønnerne har som sagt sit navn efter bryggemetoden, hvor man tager ca. 10 gram fint malet kaffebønne og presser det sammen i sit portafilter, hvorefter espressomaskinen presser en blanding af varmt vand og damp gennem bønnerne. Ud kommer den lækreste kaffe, som kan kombineres med mælk eller mere vand på utallige måder, for at skabe en espressodrik, der vil få dine smagsløg til at synge. Den faste skum på toppen af espressoen kaldes crema, og dannes af kaffens æteriske olier. Det er det, der gør kaffen lækker, fyldig og cremet.