Bryg kaffe med Aeropress

Aeropres - Kaffe som er frigivet med tyngdekraft

Du skal bruge følgende
· 200 gram vand
· 15-18 gram kaffebønner
· AeroPress
· Køkkenvægt
· Stopur
· Kaffekværn
· Elkedel
Brygningstid: 1-1½ minutter

Baggrund

AeroPress blev opfundet af Aerobie direktøren Alan Adler, som er en amerikansk opfinder. Han har blandt andet også opfundet andet aerodynamisk legetøj, såsom flyvende ringe og diske. Aerobie er blandt andet ansvarlig for at have skabt den langflyvende disk ”Superdisc”, som brød Guinness World Records. Denne mestring af aerodynamik kommer til at spille en stor rolle her med denne særegne og dejlige enhed til at brygge kaffe. AeroPress maskinen forener den almindelige filterkaffebrygning med espressobrygning og giver et utroligt godt resultat.

Fremgangsmåde

Trin 1:

Bring 200 gram vand i kog. Vej 15-18 gram kaffebønner (mængden afhænger selvfølgelig af den ønskede styrke). Mal kaffebønnerne til en struktur, der er lidt finere end havsalt.

Trin 2:

I sæt et papirfilter ind i AeroPress’ aftagelige plastikhætte.

Trin 3:

Hæld en smule af dit varme vand over dit filter i hætten for at blødgøre filteret, mens du holder hætten over kanden, hvori kaffen skal hældes til sidst. Vandet tjener her to funktioner. Den hjælper filteret med at suge sig fast til hætten, ligesom den opvarmer din kande. Husk dog at tømme kanden for vand igen, inden kaffen hældes deri.
Det kan godt blive lidt udfordrende at blødgøre filteret med vand, da vandet er rimelig varmt, og hætten er lille. Et godt tip er at holde hætten ved dens “ører” og hælde vandet meget langsomt, så filteret kan nå at absorbere vandet.

Trin 4:

Saml din AeroPress kaffebrygger. Her skal du sikre dig, at hele AeroPress kaffebryggeren er tør, da enhver fugtighed kan være skyld i, at bryggeren ikke er tætnet nok. I værste tilfælde kan du risikere, at din AeroPress bliver utæt.

Trin 5:

Placer din kaffebrygger på en køkkenvægt med den brede ende af AeroPress øverst. Nulstil derefter vægten. Tallene på AeroPress bryggeren skal vises på hovedet. Det er muligt at placere hætten, med filtret, med den rette side op, men dette har en tendens til at skabe en lækage og gøre den nøjagtige brygning meget vanskelig. 

Trin 6: 

Tilføj nu din malede kaffe. Vær forsigtig så du ikke spilder noget af kaffen på den ydre ring i toppen af AeroPress. 

Trin 7: 

Kog vandet op og start derefter et stopur. Tilføj dobbelt mængde af vand i forhold til den mængde af malet kaffe, du har hældt i. Hvis du eksempelvis har tilføjet 10 gram kaffe, skal du bruge 20 gram vand. Den ideelle brygning af kaffen får du, hvis vandet er omkring 90-93 grader varmt. 

Trin 8: 

Vær sikker på at kaffen er mættet ligeligt af vandet. Skub den malede kaffe meget let under vandet med en smørkniv eller lignende hvis nødvendigt. Lad den herefter stå i ca. 30 sekunder. 

Trin 9: 

Brug det resterende vand til at fylde beholderen. 

Trin 10: 

Når der er gået et minut, skal du røre rundt i den malede kaffeblanding cirka 10 gange. 

Trin 11: 

Spænd nu låget i toppen, så den låses tæt ind i rillerne. Vend nu hele din AeroPress hurtigt, men stadig så du har kontrol over det. Placer den på toppen af din kande og begynd nu at trykke ned. Du vil opleve en modstand på omkring 10 kg. Hvis du finder modstanden for let, skyldes det sandsynligvis, at din malede kaffe er for grov. Finder du omvendt modstanden større, er din malede kaffe sandsynligvis malet for fint. Din kaffe er færdigbrygget, når du kan høre en susende lyd. Dette betyder, at der ikke er mere vand, du kan presse igennem din AeroPress. 

Trin 12: 

Når du har skruet hætten af, kan du poppe filteret ud. Du kan samtidig tage den lille ”puck” af kaffegrums ud. Dette gøres ved at skubbe den inderste sektion af AeroPress et sidste lille stykke. Dine kafferester kan du smide ud, eller du kan bruge dem som gødning i planter eller til en hjemmelavet ansigtsbehandling.
Mangler du en Aeropress eller andet udstyr har vi hos MoccaJoe.dk et bredt udvalg af Aeropress produkter her.
God fornøjelse med kaffebrygningen.