Kaffe - Fra bær til kop

Har du nogensinde siddet over en kop dampende varm kaffe og filosoferet lidt om, hvordan sådan en kop ren lækkerhed faktisk bliver til? For det smager jo så utroligt godt, men hvordan bliver det egentligt lavet? Fortvivl ej, du får her hele historien, fra kaffetræet producerer bær, og til den færdigristede og -malende kaffe er online og klar til bestilling på vores webshop. Så lav dig en kop velsmagende kaffe (hvad ellers?) og nyd historien om den mørke drik, der drikkes cirka 20 millioner kopper af i Danmark om dagen. 
 

Grønne bær bliver til kaffebønner 


Når kaffetræet plantes, går der typisk 3-5 år, før træet producerer bær. Der findes hele femten forskellige arter af kaffeplanter, så du kan få lige den kop kaffe, du bedst kan lide. Heriblandt er de to mest populære kaffesorter Arabica og Robusta, som kaldes henholdsvis Coffea Arabica og Coffea Canephora. Når træet er klar, vil det blomstre, og først herefter kommer de grønne bær frem på træet, som efter 8-12 måneders modning bliver røde. Dog modnes kaffebønnerne ikke nødvendigvis samtidig, og derfor foregår høstningen oftest ved håndkraft. 
Når bærrene er modne, fjernes skallen og frugtkødet, og når dette er fjernet, er de grønne kaffebønner tilbage. Skal og frugtkød bliver fjernet enten med vand eller ved at blive tørret i solen. Når de grønne kaffebønner er frie, sorteres de efter form og størrelse, og de defekte bønner fjernes. Herefter klassificeres bønnerne efter klasse. 
 

Lys, mellem og mørk ristning 


Den rette konsistens til de hele kaffebønner fås ved at riste bønnerne. Inden de bliver ristet, tilsættes smag og aroma, og dette kan komme fra forskellige sorter og områder. Ristningen sikrer både den rette konsistens, men den udvikler også smagsstofferne i kaffebønnerne, der er bundet i olier inde i bønnerne. Varigheden på ristningen kan udvikle forskellige aromaer, og derfor har både ristetiden og temperaturen en indvirkning på smagen. Ristede kaffebønner kan deles op i tre kategorier; en lys, en mellem og en mørk ristning. 
Lysristede kaffebønner har en højere koffeinmængde og et højere syreindhold, der giver en let syrlig smag i kaffen. Denne slags kaffebønner bruges ofte i stempelkander. Mellemrystningen har en let sødlig smag, da den har mistet noget af syreindholdet. Sukkeret i bønnen er blevet let karamelliseret ved ristningen. I den mørke ristning er al sukkeret blevet karamelliseret, hvilket sikrer en sød smag med et hint af chokolade. Den mørke ristning giver en lavere koffeinmængde, og da mere olie frigives i ristningen, mister bønnerne hurtigere friskheden end ved de andre ristninger. Denne type ristning bruges ofte i espressomaskiner. 
 

Hvordan skal kaffen kværnes?

 
Når kaffebønnerne er færdigristede og har fået den smag, de skal have, er det tid til at male bønnerne, så de passer til den type kaffe, du ønsker at brygge. Kaffebønner males i en kaffekværn, og når man maler dem, betyder det blot, at de knuses til enten små grove stykker eller finere pulver. 
Hvorfor maler man kaffebønner forskelligt? Dette afhænger af bryggetiden, og jo kortere bryggetiden varer, jo finere malet kaffe kræver det. Den grove formalede kaffe er oplagt til bryganlæg eller stempelkander, mens medium formalet kaffe bruges til filterkaffe. Ønsker du at bruge friskbrygmaskiner eller en mokkabrygger, kræver det fint malede kaffebønner, mens ekstra fint malet kaffe bruges i espressomaskiner. 
 

Brygning af kaffe 


Målet ved at brygge kaffe er at suge mest muligt smag ud af kaffen på den tid, vandet har kontakt med de malede kaffebønner. Når vandet har kontakt med de malede kaffebønner, trækkes koffein samt andre vandopløselige stoffer og olier ud af bønnerne, der giver den skønne smag og duft. 
Er kaffebønnerne malet for fint i forhold til den valgte brygningsmetode, trækkes uønskede smagsstoffer med ud, og man kan opleve en for bitter smag. Dette er eksempelvis tilfældet, hvis man bruger ekstra fint malede bønner, der normalvis bør bruges til espresso, til filterbrygning. Dette resulterer i, at vandet er i kontakt med den fint malede kaffe for længe, hvilket giver et knap så appetitligt resultat. 
Mens nogle foretrækker en let kaffe, nyder andre en stærk blanding. Dog er der desværre nogle, der har misforstået, hvordan en stærk kop kaffe bør laves. Det handler nemlig ikke om at ændre formalingen i forhold til den kaffemaskine eller brygningsmetode, du vælger. I stedet kan du med fordel bruge mere kaffepulver i din blanding, da dette vil påvirke styrken på din kaffe. 
 

Hvordan skal den malede kaffe opbevares?

 
Når du har bestilt din nye kaffe hjem eller fundet den på hylderne i butikken, er det vigtigt at opbevare kaffen forsvarligt i hjemmet, så den holder længst muligt. Det optimale er naturligvis at købe hele kaffebønner og kværne dem selv i hjemmet, da kaffebønnerne holder bedst på smagen og aromaen, når de endnu ikke er kværnet. Men har du købt formalet kaffe, er det vigtigt at vide, at lys, fugt og ilt aldrer kaffen hurtigere og påvirker smagen. 
Derfor er det en god idé altid at opbevare kaffe i en tætlukket, tør beholder. Er beholderen gennemsigtig, bør den opbevares i et køkkenskab, så den ikke er udsat for lys. Derudover bør kaffen ikke opbevares i nærheden af stærke krydderier, da dette kan påvirke smagen på den formalede kaffe. Og det kan virkeligt ødelægge hele oplevelsen at brygge en lækker kop kaffe blot for at opdage, at den har en let smag af chili, paprika eller hvidløg. 
 

Nyd din kaffe som du bedst kan lide den 


Næste gang du drikker en lækker kop friskbrygget kvalitetskaffe, så husk at tænke på hvor længe den egentligt har været undervejs. Nogle kaffevarianter kan være helt op til 6 år undervejs, og denne tanke kan helt sikkert bidrage til en endnu bedre smagsoplevelse. Når nu kaffen har været så længe undervejs, vil det være en skam at bruge den forkerte formaling eller opbevare kaffen forkert, så du ikke for det optimale ud af smagen. Hos MoccaJoe mener vi, at en god kop kaffe helt sikkert er værd at bruge lidt ekstra tid og energi . 

 

Se al kaffe hos MoccaJoe.dk