Pour over kaffebrygning
Pour over - Ingen fancy pancy metode her. Kun ren og skær god teknik
Du skal bruge følgende
· Filtertragt
· Kande (til den færdige kaffe)
· Hældekande med hældetud (til selve brygningen)
· Kaffefiltre
· Elkedel
· Kaffekværn
· Køkkenvægt
· Æggeur/stopur
· Kaffebønner
· Vand
Brygningstid: 2,5 til 3 minutter.
Baggrund
Ritualet med en pour over kaffe er ligesom meditation: Der er ikke nogen maskine i vejen, ingen blinkende lys, ingen ledninger i vejen. Kun dig og nogle meget simple redskaber. Det færdige produkt minder meget om filterkaffe fra en kaffemaskine. Dog er pour over kaffen mærkbart mere lækker og kompleks, og du udnytter kaffens aromaer bedre. Skab dig en spændende kaffetradition med denne brygningsmetode og nyd synet af den malede kaffe, der blomstrer, når du hælder vandet over.
Fremgangsmåde pour over
Trin 1:
Sæt mindst 600 gram (590 ml) vand til at koge.
Trin 2:
Kværn 30 gram kaffe (3 teskefulde), til en grovhed, der minder om havsalt. Hvis du virkeligt skal have den bedste smag ud af dine let ristede kaffebønner, anbefaler vi at bruge mindre kaffe: brug gerne 23 gram kaffe for hver 350 gram vand.
Trin 3:
Kom et kaffefilter i din filtertragt og placer tragten over din kande. Vi anbefaler at hælde varm vand over filteret, så det vædes. Tøm derefter kanden for det overskydende vand. Det varme vand anbefales, da dette opvarmer kanden inden brug, så du får den optimale smag ud af kaffebønnerne.
Trin 4:
Hæld den malede kaffe i dit kaffefilter og slå tragten forsigtigt på siden for at fordele kaffen i filteret. Placer filtertragten ovenpå din kande og kom hele sættet på en køkkenvægt og tænd denne, så den står på 0 gram.
Trin 5:
Alt i alt skal du hælde vand over din kaffe fire gange med denne metode. Denne type kaffe har fået sit navn fra denne del af brygningsprocessen. Det engelske “To pour over” betyder på dansk “At hælde over” og hentyder til, når vandet hældes over kaffen.
Den første gang, du hælder vandet over kaffen, er den mest magiske oplevelse. Her vil du nemlig opleve kaffen blomstre. Når kaffen blomstrer, udskilles Co2 fra kaffebønnerne, der ellers kan give kaffen en knap så velsmagende bismag.
Start dit æggeur og hæld langsomt vand over kaffen. Start i kanten af filteret og bevæg dig langsomt mod midten i et spiralmønster. Stop med at hælde vand over kaffen, når vægten står på 60 gram. Denne hældning bør vare cirka 15 sekunder, og hvis ikke al kaffen er vædet, kan du tilføje lidt ekstra vand. Lad vandet løbe gennem kaffen i cirka 30 sekunder og nyd blomstringen af kaffebønnerne.
Trin 6:
Anden gang vandet hældes over kaffen, skal du starte fra midten af filteret og bevæge dig langsomt ud mod kanten og derefter tilbage mod midten igen. Sørg for at hælde vandet helt ud til kanten af filteret og i de folder, der muligvis kan være opstået. Dette sikrer nemlig, at al kaffen vædes med vand, så du får en lige udtrækning af aromaer. Tilføj i denne hældning cirka 90 gram vand, så vægten nu står på 150 gram.
Denne hældning vil skabe en let turbulens, der rører kaffen rundt, så al kaffen er i kontakt med vandet, og aromaerne trækkes ud af kaffen. Lad kaffen stå i cirka 45-65 sekunder på denne måde.
Trin 7:
Når blandingen af kaffe og vand fra den tidligere hældning nærmer sig bunden af filteret, hvor kaffegrumset ligger, skal du hælde vand over for tredje gang. Hæld her 100 gram vand over, hvor du igen starter fra midten og bevæger dig ud og derefter ind igen i et spiralmønster. Vægten vil nu stå på 250 gram, og denne hældning bør tage 15-20 sekunder.
Trin 8:
Når blandingen af kaffe og vand fra den tredje hældning nærmer sig bunden af filteret ved kaffegrumset, kan du hælde det sidste vand over. Igen skal du tilføje 100 gram vand, til din køkkenvægt står på 350 gram. Denne hældning bør tage 20 sekunder, og du skal blot gentage metoden fra den 2. og 3. hældning med spiralmønsteret fra midten, ud til kanten og tilbage mod midten igen.
Når vandet er rendt igennem filtret en sidste gang, kan du nu nyde den fantastiske smag i en velsmagende kop kaffe.