Stempelkande brygning

Stempelkaffe - En sikker succes 

Du skal bruge følgende 
· Kaffebønner 
· Vand 
· Kaffekværn 
· Køkkenvægt 
· Stempelkande 
· Elkedel 
· Æggeur 
· Træske 
 
 
Bryggetid: 4 minutter 
 
 

Baggrund 

Kaffe lavet på en stempelkande er en tæt pg kraftig blanding. Den har dog alligevel en helt speciel elegance over sig. Lige som med andre brygningsmetoder som eksempelvis AeroPressChemex eller noget tredje, ligger det hele i detaljerne. Det bedste resultat opnår du ved at skænke denne kaffe lige efter brygning. Dermed bliver kaffen ikke bitter, lige som den ikke kalker til. Du kan med fordel skænke kaffen i en varm kop. Glæd dig til denne skønne drik, der brygges på kun 4 minutter. Så bliver det næsten ikke bedre. 
 
 

Fremgangsmåde 

Trin 1: 

Start ud med at koge vand. Du skal koge nok vand til at fylde stempelkanden. Hvis du eksempelvis har en kande med plads til 0,5 liter, skal du bruge cirka 0,35 liter vand. 
 
 

Trin 2: 

Mens vandet koger, kværnes kaffebønnerne groft men dog stadig ens. Vi anbefaler at starte med et kaffe-til-vand forhold på 1:12. Hvis du skal bruge 350 gram vand, skal du bruge 30 gram kaffe. 
 
 

Trin 3: 

Sæt stempelkanden uden låg på en køkkenvægt. Kom de kværnede kaffebønner i stempelkanden og hæld den dobbelte mængde vand i kanden, som du har kaffe. Til 30 gram kaffe, skal du hælde 60 gram vand i. 
 
 

Trin 4: 

Rør roligt rundt i den koncentrerede kaffeblanding med en bambuspind eller spisepind. Lad derefter kaffen stå og suge vandet til dig i omkring 30 sekunder. 
 
 

Trin 5: 

Derefter hældes det resterende vand i kanden. Sæt låget på kanden men lad være med at trykke stemplet ned endnu. Kaffen skal her stå og hvile i 4 minutter og lad nu være med at gætte dig frem - sæt et æggeur på fire minutter eller find alarmen frem på din telefon. 
 
 

Trin 6: 

Fjern nu stempelkanden forsigtigt fra køkkenvægten og placer den på en plan overflade. Herefter kan du trykkes stemplet ned. Hvis du oplever, at stemplet er hårdt at presse ned, så er dine bønner kværnet for fint. Hvis stemplet omvendt næsten presser sig selv, har du kværnet dine kaffebønner for groft. 
Det optimale pres er 5-10 kg på stemplet, og hvis du er i tvivl om dette pres, kan du altid afprøve med et fast tryk på badevægten. 
 
Når stemplet er trykket i bund, bør du servere kaffen med det samme for den bedste smagsoplevelse. Lader du kaffen stå, fortsætter den med at brygge og bliver til sidst bitter og tør, og det er jo spild af tid. 
Velbekomme!